Fruit

Om van je eigen gekweekte fruit te genieten hoef je geen hele boomgaard te hebben. Je kunt kiezen om bij het tuincentrum een fruitboom te kopen, maar je kunt ook een fruitboom kweken met zaad. Je plant een zaadje in de grond en je laat het ontkiemde zaadje uitgroeien tot een boom.

Uitplanten

Om veel zoete vruchten aan de fruitboom te laten groeien, hebben de bomen veel zonlicht nodig. Beschut de boom wel tegen de wind en geef hem voldoende ruimte om te groeien. De bodem moet los genoeg zijn. Plaats de fruitboom ook niet op de laagst gelegen plaats van je tuin, daar is het altijd kouder en daardoor loopt de boom kans op vorstschade.

De beste grondsoorten om een fruitboom in de planten zijn leemgrond, kleigrond en humushoudende zandgrond. Om het jonge boompje na het planten te beschermen, leg je een boomband aan. Bescherm deze boomband met gaas en houd de grond vochtig.

Bemesten

Fruitbomen halen de voedingsstoffen uit de bodem. Bemesting is dus erg belangrijk. Je kunt je bodem van te voren analyseren, om exact te weten welke voedingsstoffen je nog moet toevoegen. Dit verschilt van boom tot boom. Een goede bodem voor een fruitboom bevat stikstof (N), fosfor (P), kalium (K), kalk (Ca) en magnesium (Mg). Daarbij zijn ook enkele sporenelementen belangrijk (zoals zink, koper en zwavel) maar van deze stoffen is maar weinig nodig. Probeer niet teveel mest te gebruiken, want een teveel aan mest kan schade toebrengen aan het fruit.

Back to top