Kruiden

Voor het kweken van kruiden is een grote tuin helemaal niet nodig. Ook in potten op het balkon of in de vensterbank kunnen kruiden worden geteeld.

Wanneer de kruiden in de tuin gezaaid worden, is het belangrijk om een goed gedraineerde, neutrale tot basische grond te hebben. Leemachtige teelaarde is het meest geschikt. Als de grond zuur is, kan er kalk aan toegevoegd worden, ongeveer 2 weken voor het planten. Met compost kan zowel de afwatering als het vochtvasthoudend vermogen van de grond verbeterd worden.

In potten kweken heeft het voordeel dat ze niet al teveel ruimte innemen en dat het makkelijk te verplaatsen is. Zo kunnen de kruiden in de winter naar een overdekte plaats worden verplaatst. Het is belangrijk dat de kruiden voldoende ruimte hebben om te groeien, een pot met gemengde kruiden is mogelijk, maar moet wel jaarlijks verpot worden. Anders hebben de wortels niet voldoende ruimte meer. Ook de drainage in een pot is erg belangrijk voor kruiden. Het water moet makkelijk weg kunnen lopen, controleer dus of er onderin de pot gaten aanwezig zijn en leg onderin scherven van een pot en daar een laag kiezels of zand overheen. Vooral voor laurier, salie en rozemarijn is de drainage erg belangrijk. Gebruik geen tuinaarde, omdat er niet voldoende voeding in zit en het de groei van onkruid en ziekten kan stimuleren. Neem in plaats daarvan potgrond.

4 weken na het groeiseizoen moet er extra meststof toegevoegd worden. Daarna dient dit wekelijks gedaan te worden. Het beste is organische plantenvoeding op basis van zeewier. Tijdens de groei hebben de kruiden regelmatig water nodig. Het is beter om de grond wat droger te laten worden en daarna de grond goed nat te maken, in plaats van steeds kleine beetjes water te geven. In de wintermaanden hebben de kruiden maar weinig water nodig. Wanneer de kruiden meerdere jaren in dezelfde pot staan, is het nodig om de bovenste 5 cm compost elk jaar te vervangen.

Vensterbank

Het is ook mogelijk om kruiden op de vensterbank te kweken. Hierbij is het wel belangrijk dat er voldoende licht binnenvalt en ook hierbij is het belangrijk dat de potten een goede drainage hebben. Snoei de kruiden regelmatig, zodat er niet teveel uitlopers ontstaan die richting het licht groeien.

Buiten zaaien van kruiden

Zorg dat de grond goed los is doormiddel van wieden. De zaailingen kunnen zo gemakkelijker groeien. Wacht met het zaaien van de kruiden totdat het lente is, dan zijn de grond en de lucht warm genoeg. Het is mogelijk om eerder te zaaien, dek dan een paar weken voor het zaaien de grond af met plastic. Leg de zaadjes in de grond en dek ze af met een laagje aarde dat twee keer zo hoog is als het zaadje zelf. Om het ontkiemen te versnellen kun je er een plastic fles zonder bodem en zonder dop overheen zetten, of je maakt een minitunneltje van plastic over bogen van ijzerdraad.

Binnen zaaien van kruiden

Het voordeel van binnen zaaien ten opzichte van buiten, is dat je er eerder mee kunt beginnen. Maak gebruik van schone potten of bakken met een steriele zaaigrond, dit voorkomt ziekten. Maak de grond vochtig en bedek na het zaaien de bak met een zwart plastic of een glasplaat met een krant eroverheen. Controleer dagelijks of de zaailingen al opkomen. Wanneer de plantjes zo groot zijn dat je ze vast kunt pakken, kunnen de plantjes voorzichtig in potjes met potgrond geplant worden. Wanneer je ze uiteindelijk buiten wil plaatsen of planten, laat je de plantjes langzaam wennen aan het weer buiten door ze goed af te schermen tegen de kou en ’s nachts binnen te zetten.

Back to top